Villámsújtott berendezések

HTML clipboard zseller-gusztavSzervizünk munkájának szezonalitása hasonló a műszaki boltokéhoz, vagyis a legtöbb terméket karácsony előtt hozzák be hozzánk. Bár a nyár nyugodalmasabb, az időjárás mégis „gondoskodik arról”, hogy legyen munkánk. Májustól szeptemberig a javításra behozott készülékek akár 20 százalékát is kitehetik a villámcsapás hatására tönkrement berendezések. Ezek között főként szórakoztató elektronikai termékek (televíziók, videók, HiFi tornyok, stb.) fordulnak elő. Mivel azonban a kisháztartási gépekben is egyre többször van mikroprocesszor, ezért egyre több a villámok által károsított kávéfőző, mikrohullámú sütő, porszívó, stb.
A villámok által okozott károk kétfélék. Másodlagos villámhatás esetén, mikor a készüléket „csak” egy hirtelen áramlökés éri, a berendezés javítható marad, de a javítási érték jellemzően az eredeti vételár 30 százalékát teszi ki.
Ezzel kapcsolatban nekem is vannak rossz tapasztalataim. Egy a szomszédságunkba becsapott villám miatt két LCD televízióm ment tönkre, az egyiknek 40000, a másiknak 50000 forint volt a javítása.
A közvetlen közelben becsapott villám esetén azonban gyakorlatilag olyan totálkárról beszélünk, amelyet nem tudunk javítani, ilyenkor a készülék cseréje marad. Ilyen eset a mi szervizünkben évente 4-szer 5-ször fordul elő.

További információ a villámcsapások kockázatáról:

www.villamvedelem.eu